30 SETEMBRE
1 OCTUBRE
2023

La Sala Paral·lel62

A finals del segle XIX va obrir les portes el primer teatre situat al Paral·lel: el Circo Español Modelo, avui dia conegut com a Sala Paral·lel 62 (abans Sala Barts). Va començar sent un lloc on se celebraven actuacions de grans companyies d’acrobàcies i música. Un any més tard va canviar el nom a Teatro Circo Español i la cartellera va començar a introduir peces de sarsuela i teatre. Però no tot va anar vent en popa, el 1909 hi va haver un incendi del qual no es va recuperar fins al cap de dos anys, quan va tornar a obrir les portes al públic com a Gran Teatro Español.

Durant el segle XX alternava les actuacions teatrals i de sarsuela amb la projecció de pel·lícules. De fet, en algunes èpoques només es feia servir com a cinema, per la qual cosa també va ser anomenat Cine Teatro Español.

El 1980 va tancar les portes com a teatre per donar-se a conèixer com a discoteca, el famós Studio 54. Durant el temps que va estar en funcionament va ser una sala de referència amb trets inspirats en el famós local de Nova York i més tard va passar a ser un restaurant que acollia espectacles, el conegut Scenic Barcelona.

Posteriorment, i després de l’adquisició de l’immoble per part de l’Ajuntament de Barcelona per uns 11 milions d’euros, la gestió va passar a mans de la Fundació SGAE, amb el nom d’Artèria Paral·lel, i arran de la controvertida gestió d’aquesta entitat es va subrogar a la promotora The Project.

Els darrers anys ha funcionat com a Sala Barts i, recentment, amb nom i gestió renovades, ha esdevingut la Sala Paral·lel 62, gestionada conjuntament per la Sala Upload i les cooperatives Quesoni i L’Afluent, guanyadores d’un concurs públic.

Tal com afirmen ells mateixos, Paral·lel 62 és un espai destinat a la música i altres disciplines que també impulsa projectes socioculturals i hi col·labora, que té una governança horitzontal i pretén oferir els serveis propis mitjançant l’economia social i solidària. Vol contribuir a la consolidació del Paral·lel com un espai de vida veïnal i de cultura per a tothom.